top of page

Pride Oost 2018

Pride Oost was weer een bijzonder evenement, deze 6e editie had het geluk van medewerking door de mooie zomerse dag, maar zoals we in 2017 al hebben aangetoond, zelfs met regen vieren we het feest van de verbinding in Amsterdam Oost.

De programmering dit jaar was weer vol, bruisend, verrassend, inhoudelijk, feestelijk en zeer verschillend. Na een heerlijk opwarmuurtje door het DJ duo Nagla&Wouter en na de, altijd weer grootste en trotse, binnenkomst van de TransPride, barstte het feest echt los. Bij de opening gaf Jackson aan met zijn Pride Ambassadeurschap de transmannen meer zichtbaar te maken, wethouder van Doornick en stadsdeelvertegenwoordiger Alta gaven aan dat een dergelijk event, waarbij iedereen betrokken is en de buurt zich zo duidelijk toont, een voorbeeld voor hen is van hoe het kan en moet in de stad. Bestuurslid van Alle Kleuren Fatima Elatik gaf als held o.a. haar moeder, die voor iedereen openstond en staat. Die vond dat mensen moeten kunnen zijn wie ze zijn.

Na de opening die omlijst werd door Agnes Geneva, met o.a. het Trans Antomn, werd het podium ingenomen door diverse artiesten. DJ Jasmine Perez die haar faam waarmaakte met heerlijke klanken van all over the world'. Rikkert van Huijsstede die een deel van zijn show toonde. Dabke dansers die het publiek actief kennis lieten maken met deze traditionele kringdans, waarmee we de uitspraken van Bolk e.a. logenstraffen, deze mensen gevlucht uit Syrië als passend onderdeel van dit Pride evenement, evenals Black Rockstar, die al voor het derde jaar optrad, de vriendengroep van Meringo Berenos. Het optreden van Jason, tikkeltje controversieel en ook open en doorbrekend. NVI die het publiek met zijn rap tot vervoering bracht en veel 'encores' kreeg. Davind Engelhard die met zijn corner lederen mensen even een moment van Vegas bracht.

Een mooi onderdeel, waar we de volgende jaren meer aandacht aan willen besteden is de filmvertoning. Dit jaar de korte film Stille Dorst. Deze werd tweemaal vertoond met een meet en greet met de maker. Ondertussen deden de eetkramen goede zaken met hun Syrische, Surinaamse, Antilliaanse en andere hapjes. Dynamo jongeren gingen gesprekken een en toonden zich (na enig technisch ongemak weer van hun meest verbindende kant. Circus Blixem ging met de jongsten aan de slag. Een heerlijk spektakel dat beëindigd werd door het onvolprezen podium duo Rachid en Mo. Deze twee MC en DJ maken er elk jaar weer een feest van waar we eigenlijk niet mee willens stoppen. Wat er bij de na-borrels allemaal gebeurt en besproken is laten we achterwege. Het was nog lang onrustig bij Het Badhuis, De Superette en Joost. Pride 2018 was een succes en vraagt naar meer. Op naar Pride Oost 2019!

bottom of page